luni, 16 aprilie 2012
Coordonatele astronomice. Definitie si notiuni de baza.
Coordonatele astronomice sunt sisteme de coordonate sferice folosite pentru determinarea poziţiei stelelor sau a altor obiecte astronomice. Poziţia pe sfera cerească se determină fără să se considere distanţa până la corpul ceresc, deci se folosec doar două coordonate, asemenea coordonatelor geografice, spre deosebire de sistemul de coordonate polare unde se include şi distanţa ca un al treilea parametru.
Coordonatele astronomice diferă după modul cum se alege suprafaţa fundamentală. Coordonatele care se definesc faţă de punctul de observare se numesc locale. Din această categorie fac parte coordonatele astronomice orizontale. Pentru coordonatele astronomice absolute punctul de origine al sistemului se alege
indiferent de poziţia observatorului. Acestea sunt coordonatele ecuatorale, ecliptice, galactice şi supergalactice.
După cum coordonatele geografice determină locul de observaţie pe suprafaţa terestră, la fel cu ajutorul coordonatelor cereşti determinăm poziţia unui punct pe sfera cerească. Pentru fiecare sistem de coordonate considerăm un plan, numit plan fundamental, care taie sfera cerească după un cerc mare fundamental şi o axă fundamentală perpendiculară pe planul fundamental şi care trece prin centrul sferei. După necesităţile problemelor de astronomie, avem mai multe sisteme de coordonate cereşti.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu