sâmbătă, 24 noiembrie 2012

In ce sens patul lui procust este un roman epistolar

Romanul lui Camil Petrescu apeleaza la formula epistolara in urmatoarele situatii si forme:
Astfel, Doamna T nareaza in scrisorile sale si dezamagirea produse de faptul ca amantul ei n-o mai iubeste. Suferinta tinerei femei se amplifica din cauza umilirii si a mandriei ranite.

Jurnalul lui Fred Vasilescu este partea cea mai complexa a romanului si contureaza imaginea vietii economice, politice si financiare din Romania anilor 1936-1928. La rugamintea autorului , Fred Vasilescu consemneaza in jurnal iubirea pentru Doamna T. si scrisorile lui Ladima catre Emilia. Ladima o iubeste pe Emilia, ii scrie cronici favorabile si se agita sa-i faca rost de roluri. In vremea asta, Emilia are relatii cu alti barbate printe care deputatul Nae Gheorghidiu. Fred Vasilescu rememoreaza toate intamplarile legate de Ladima pe care-l cunoscuse intamplator la Techirgheol. Fred Vasilescu simte ca poate destainui gazetarului despre taina ce-l macina sufletul si anume fuga de femeia pe care o iubea.

Fred Vasilescu il recomanda pe Ladima tatalui sau (Tanase Vasilescu Lumanararu) pentru a-l lua ca director la “Veacul”, ziar infiintat cu Nae Gheorghidiu. Deputatul urmarea sa stavileasca o campanie de presa pornita impotriva lui din cauza afacerii necinstite privind “Fabrica de munitii” din Ardeal si cumpararea unor avioane. In scurt timp, ziarul ajunge la mare tiraj, are success financiar, iar Nae Gheorghidiu ajunge sa fie “temut si ascultat”. Ladima e invulnerabil, ataca intreaga clasa poltitca, dar, pentru ca e cinstit, nu poate fi santajat. Intamplator gazetarul descopera neregului in industria miniera si la C.F.R. de care nu erau straini patronii sai. Intr-un articol deosebit de violent, el acuza puterea politica de nereguli in domeniul financiar-bancar si mai apoi demisioneaza. Intre timp Ladima afla ca Emilia il insala si ii scire scrisori disperate. Plecat de la gazeta, el o duce din ce in ce mai rau, se imbolnaveste, iar vestea casatoriei Emiliei il arunca intr-o disperare fara margini. In cele din urma se sincuide. Epilogul al doilea relateaza felul in care Fred Vasilescu cerceteaza imprejurarile sinuciderii lui Ladima. Gazetarul isi trasese un glont in inima, iar in buzunarul hainei s-au gasit bani si o scrisoare de dragoste catre Doamna T. Epilogul al doilea relateaza accidental de avion suferit de Fred Vasilescu a doua zi dupa ce preda caietele autorului. Finalul romanului cuprinde discutia Doamnei T. cu autorul despre iubirea ei pentru Fred Vasilescu si despre taina acestuia.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu